Próchnica (zębów)

Co to jest próchnica?

Wszystko zależy od rodzaju uzupełnienia. Jeśli będzie to odbudowa stała (korony, mosty) to zazwyczaj po kilku dniach użytkowania pacjenci zapominają, że mają protezę i zaczynają traktować tak odtworzone zęby „jak swoje”. Gdy natomiast konieczne będzie wykonanie odbudowy ruchomej (protezy osiadające czy szkieletowe), to czas adaptacji do nowych warunków w jamie ustnej jest indywidualny. O ile w przypadku protez szkieletowych pacjenci dość szybko przywykają do nowej konstrukcji, którą użytkują, to przy protezach osiadających czas potrzebny do przyzwyczajenia się i nauczenia „nowych zębów” może być znacznie dłuższy. Wpływa na ten fakt ma spora rozległość uzupełnienia oraz grubość płyty protezy akrylowej, będącej podstawą protezy osiadającej.

Jakie czynniki wywołują próchnicę?

Na rozwój próchnicy wpływa kilka czynników. Są to:

zdolność jamy ustnej do oczyszczania się (przepływ śliny), tzw. suchość w jamie ustnej
dieta (ilość pokarmów zawierających cukier). Im mniej cukru, tym lepiej dla zębów.
bakterie znajdujące się w jamie ustnej
czas, w którym zęby poddawane są działaniu kwasów przez te bakterie produkowanych
budowa zębów. Bruzdy i zagłębienia w strukturze zębów są idealnymi „pułapkami” na płytkę bakteryjną i z tego powodu są bardziej narażone na próchnicę. Zęby znajdujące się w tych miejscach jamy ustnej, do których trudno dotrzeć szczoteczką i nicią dentystyczną, także stanowią idealny obszar do rozwoju płytki bakteryjnej, a co za tym idzie, do rozwoju próchnicy.

Po czym poznać, czy występują ubytki?

Ubytki najczęściej rozwijają się w zagłębieniach na powierzchniach żujących zębów trzonowych, pomiędzy zębami, a także w pobliżu linii dziąseł. Jednak niezależnie od miejsca występowania najlepszym sposobem ich wykrycia i leczenia we wczesnym stadium są regularne wizyty kontrolne u dentysty.

W jaki sposób można zapobiec zmianom próchniczym?

Należy szczotkować zęby co najmniej dwa razy dziennie (a najlepiej o każdym posiłku) i czyścić je nicią chirurgiczną w celu usunięcia płytki nazębnej spomiędzy zębów oraz spod linii dziąseł
Należy regularnie zgłaszać się co 6 miesięcy na wizyty kontrolne do dentysty. Profilaktyka pozwala uniknąć nowych problemów oraz zapobiec zmianie tych małych na dużo poważniejsze
Należy przestrzegać zrównoważonej diety, bogatej w wartościowe składniki odżywcze i ograniczać spożycie produktów bogatych w skrobię i cukry. Przy spożywaniu tego typu pokarmów należy starać się dołączać je do głównych posiłków, a nie spożywać ich w postaci przekąsek, aby ograniczyć do minimum czas narażenia zębów na działanie kwasów
Należy stosować produkty polecane przez stomatologów, w tym pasty do zębów zawierające fluor, nici i szczoteczki do przestrzeni międzyzębowych
Należy zadbać o to, żeby dziecko przyjmowało stałą dawkę fluoru, odpowiednią do jego wieku. Warto to skonsultować na wizycie dziecka u stomatologa

Więcej informacji pod hasłem profilaktyka.